「The tea-room was an oasis in the dreary waste of existence where weary travellers could meet to drink from the common spring of art-appreciation.
The ceremony was an improvised drama whose plot was woven about the tea, the flowers, and the paintings.
Not a colour to disturb the tone of the room, not a sound to mar the rhythm of things, not a gesture to obtrude on the harmony,not a word to break the unity of the surroundings, all movements to be performed simply and naturally-such were the aims of the tea-ceremony.
And strangely enough it was often successful.
A subtle philosophy lay behind it all.
Teaism was Taoism in disguise.」(From the Book of Tea-the School of Tea,pp.33-34, Charles E. Tuttle Co.,Rutland, Vermont-Tokyo, Japan)
I think the supreme ideals of Tea-ceremony is just a drinking tea simply and naturally. The philosophy is that nothing is everything.
茶の湯文化は日本のグローカル文化で日常茶飯の総合生活文化。しかし、茶道は様式化の故に日常茶飯から遊離をしている。オタピィー茶の湯は今日的な日常茶飯にあって、ハイカルチャーとPOP-Kitschーサブカルチャとの界を紛らかす前衛性の精神を大切に茶の湯を楽しまんとするもの。 志、創意、俯瞰性を大切にする。 ローコレステアラームは低コレステロールの危険性に注目したサプリメント。 国民的な“高コレステロール病”は、高脂血症の病名は消え、脂質異常症と変わり、診断基準からコレステロール値は除外されたことにより認識を改めるべき時。低コレステロールの方が問題との話題を提起する。 オタピー茶の湯 & ロコレステアラームでは既成概念に対して、俯瞰的に茶の湯及びコレステロールについて考える。
Tuesday, January 11, 2005
The Glocal Book:"The Book of Tea" by Okakura Kakuzou(Tenshin)-No.30
Drink Simply & Naturally
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